Laden...
Het eerste voornemen, in 2006, van de initiatiefnemers Ina Reynders Veldhuis en Anne Karin ten Bosch, was om in vijf jaar te zorgen voor continuïteit en plaatselijke en regionale bekendheid. Na meer dan 15 jaar kun je het festival geen eendagsvlieg meer noemen: bewoners van Norg kennen en herkennen het, zien er zelfs vaak naar uit en zijn in toenemende mate betrokken bij de organisatie of bezoeken de performances. Stad en ommeland weet het festival te vinden. Het festival is uitgegroeid tot een bekend fenomeen in locatietheater Nederland en wordt met lof gedragen door provincie Drenthe.
Voor de meeste studenten is beeldend locatietheater nog een vaag begrip bij aankomst in Norg en is Worteldagen de plek en tijd om het te ontdekken. Tijdens Worteldagen is het garanderen van de kwaliteit van het laboratorium, het onderzoek, een belangrijke factor. Risico’s ook werkelijk kunnen nemen, op het gevaar af van mislukken, om zo werkelijk te kunnen onderzoeken wat jouw stem en kracht als maker is, dat is essentieel voor ons festival. We selecteren geen succesnummers maar beloftes voor de toekomst. Onder het motto “echt is wat nog niet bestaat” (Jules Deelder) kunnen toekomstige makers en kunstenaars zichzelf ontwikkelen.
We streven ernaar om gedurende twee weken voorafgaand aan het festival jonge theatermakers een bijzonder maakproces te bieden op locatie onder begeleiding van docenten. De studenten worden als het ware op een onbekend terrein van een locatiehouder gedumpt en mag er zijn/haar eigen creatie maken. De student is volledig overgelaten aan de gedachten, inspiratie en fantasieën die daar ontstaan. Het is een individuele reis die de student voor twee weken aangaat.
Doordat er een mix is van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen die samen twee weken op een onbekende plek verblijven, creëer je een bijna gedwongen interactie met elkaar. Door het organiseren van gezellige activiteiten tijdens hun verblijf streven we naar een sociale cohesie in de groep en daarmee ook eventuele samenwerkingen in de toekomst.
Doordat er nieuwe makers gepresenteerd worden kan het festival ook werkelijk als springplank gaan functioneren en daarin een eigen kwaliteit ontwikkelen. Door in de aanloop naar het festival gasten uit te nodigen en workshops te geven, streven we naar de ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van deze vorm van theater maken.
Voor studenten en publiek is de kleinschaligheid en intimiteit die dit festival biedt soms een nieuw gegeven. Geen grote voorstellingen van 300 bezoekers of meer, maar een sfeer creëren waarin alle partijen zich prettig voelen (het onbekende publiek zorgt toch al voor een bepaalde gezonde spanning) en de makers optimaal kunnen presteren.
© WD23 Bonhagen products